Målarkväll med Lars-Åke Lindstedt den 4 februari 2020

”Bildbyggnad / ljus och skugga” 

Intresset för årets första aktivitet var stort. Vi var 26 personer som förväntansfullt klev in med färger, penslar och block.

Lars-Åke presenterade sig som ”Mr Indigo” och berättade om sin konstnärsbakgrund. Hans fru Gunnel var också med och de berättade om sin verksamhet.

Lars-Åke hade med sig ett antal små svart-vita bilder med olika motiv. Vi fick välja ut några som vi skulle ha som underlag att måla utifrån och hitta ljuset och skuggan i våra målningar.

Vi skulle först börja måla skuggorna och mörkret i en färg, t ex Indigo och Paynes Gray  dvs vi skulle hitta det mörkaste på motivet. Vi skulle spara det vita/ljusa. Vi ser ljuset tack vare mörkret. Motsatserna ger effekter! Därefter fick vi lägga till varma färger i våra motiv. Lars-Åke använder själv ofta New Gamboge ”gummegutta”.

Lars-Åke och Gunnel gick runt till alla och gav uppskattade tips och förklarade hur färgerna påverkar ljuset och skuggorna.

Lars-Åke påpekade också vikten av att ta pauser (gärna var 8-10  minut). I kaffepausen diskuterade vi bl a om svårigheten att börja med det mörka.

Efter kaffepausen fortsatte vi att få fram ljuset, och kontrasterna. Lars-Åke visade upp en stor tavla med en lada som målats i kalla färger och där en del av tavlan därefter laserades med varma färger. Kontrasterna blir stora då en del av tavlan förändras från kall till varm.

Tiden gick fort och vi tackade för en trevlig och lärorik kväll och överlämnade en liten blombukett.

 

     

 

   


Text och foto:

Februarigruppen

Hedda v G-Lindgren

Birgitta Odenheim

Susanne Jubell

Inga-Birgit ”Lillan” Stennemark