Måla på Beckhomen 27 maj 2010

Foton av Astrid Sköldebring och Ebba Hummel

Det är den 12:e augusti, jag avnjuter en välsmakande lunch i sällskap med Ebba Hummel i sommarstaden Norrtälje. Vi sitter vid ån, solen skiner och en lätt bris med havsdoft svalkar i värmen. Vi minns Anne-Sofie Englessons avskedshälsning sist vi sågs den 27 maj :  ”Låt inte penslarna torka!”. Nå, har vi låtit de torka, eller har vi varit flitiga och låtit färgerna flöda i sommar, frågar vi varann med uppfodrande ton. Njaa ... vi konstaterar att det blivit en och annan skiss, men desto fler foton och inte minst massor av härliga visuella intryck från resor till bl a Grekland, Baltikum och runt om i vår vackra sommar-Sverige.  Konstutställningar i mängd, såklart.  Ingen brist på intryck och inspirations-källor, alltså, så det är bara att skrida till verket och börja måla! 

Väl hemma vid datorn loggar jag in på Sprays hemsida och tittar på Ebbas och mina foton från vårens sista träff, på Beckholmen, de gamla segelskutornas och skärgårdsångarnas eget restaurationscentrum. Jag minns den oväntade överraskningen redan innan vi korsade Beckholmsbron: Var god vänta, det pågår en inspelning av en  film om Cornelis Vreesvijk. 1950-talsmiljö, aktörer tidsenligt klädda. Det var bara att njuta av skådespelet. 

Väl inne i området ser vi oss omkring: Gamla skutor och gästande fartyg trängs om utrymme, ett majestätiskt skolskepp seglar förbi. Vid kajen små sjömagasin med varierande takvinklar, upplag av ämnen till master, stänger och bommar av alla dess slag.  Vilket underbart ställe! 

Själv var jag så begeistrad av alla intryck att jag inte förmådde annat än gå omkring med kameran i högsta hugg för att försöka föreviga denna unika miljö. Som syns på bilderna så var det dock inget fel på skaparglädjen hos Spray-kollegorna! Man satt här, och där, på alla möjliga och omöjliga ställen. Ett par Sprayare med öga för gamla rostiga maskiners skönhet höll sig i Pumphuset med det vackra och intressanta pumpmaskineriet från 1940-talet där man hittade gott om motiv bland svarv-, fräs- och slipmaskiner. Resten höll sig ute, målade både på nära håll och på avstånd, både föreställande och abstrakt.  Regnet låg i luften, desto härligare blev det när molnen skingrades och det blev långa kvälls-skuggor på kajen. En sak var gemensam:  att försöka fånga in denna fascinerande miljön medan tiden var. 

Grinderna stängs!  Dags att gå!  Tack för en härlig avslutning till en inspirerande akvarell-vårtermin 2010!    

ASTRID SKÖLDEBRING