Målarspray på Huvudskär 9/9-11/9-2011

Trötta men nöjda lämnade vi Huvudskär på söndagskvällen den 11 september. Nio personer var vi.

Lastade med allt vi skulle komma att behöva de närmaste dagarna hade vi anlänt med taxibåt från Dalarö på fredagseftermiddagen. Betagna, redan vid anblicken av öarna i yttersta havsbandet, steg vi i land på den största ön, Ålandskär. Allt stimulerade vår kreativitet. Ön är karg och ändå lummig. Falumålade stugor ligger till synes utslängda i den kuperade terrängen och som pricken över i:et, tronar Huvudskärs fyr på öns högsta punkt. Så här i september skiftar naturen i höstens alla färger och luften är hög och klar. Vi hann inte mer än att ställa in vårt bagage i det gamla Tullhuset, nu vandrarhem, förrän skissblock, färger och akvarellpapper togs fram. Motiv behövde knappast sökas.

I fullt solsken och i djup koncentration ägnades hela lördagen åt måleri. Stugor, fyr, dass och hav förevigades. Gamla försvarsanläggningar och uttjänta båtar likaså. Sten Ramberg uppmanade oss alla att måla en kräfta. Fria moderna, naturtrogna och naivistiska kräftmålningar blev det. Mycket sång och skratt fick dessa alster höra på kvällens kräftskiva.

Söndagens regnvarning slog fel, tack och lov, solglimtar men ganska blåsigt. Några av oss valde att måla inomhus. Innan avfärden hem samlades vi för genomgång av resan och uppvisning av de producerade verken. Allt från miniatyrer till ganska stora dukar hade framställts i olika målartekniker. Material som kolkrita, blyerts, kalligrafitusch, vattenbaserad olja och förstås akvarellfärger hade använts. En hel del mycket bra saker hade vuxit fram.

Nu var vi inte ensamma på ön och inte heller de första som varit där. Ett gäng ornitologer klev besvikna på båten hem. Några morkullor, gärdsmygar eller bergfinkar hade de inte sett. Inte vi heller men de lär finnas. Strindberg är kanske den mest namnkunnige av dem som beskrivit den en gång så livaktiga ön. Fast befolkning, skola och post fanns där då. Strömmingsfiske, säl och fågeljakt var viktiga näringar. Nu är Huvudskär ett populärt utflyktsmål och kärt sommarparadis. För oss gav platsen, aktiviteten och samvaron mersmak.

 Christina Hallman

 

                                   

 

Foton tagna av Göran Lindahl, kräftakvarellerna målade av Christina Hallman.