Februari
 
Måla med Anne-Sofie Englesson – ”Rädda akvarellen”
Tisdag den 22 februari kl 12.00 –15.00 eller kl 16.00 – 21.00
 
Välkommen att delta i några spännande målartimmar med Anne-Sofie Englesson. Eftersom vi räknar med stor uppslutning, har vi bokat två separata tillfällen! 
Alla har väl någon eller några akvareller som ligger någonstans ... som du inte vet hur du ska gå vidare med? Du är inte nöjd, men vad kan du göra.
Återanvändning ligger i tiden!
Här får vi några timmar med massa fix och trix för att skapa en ny bild av den gamla. Vi tejpar, river, målar, klistrar, skapar och skrapar. Ta med det du har av bilder som du vill förändra. 
Ta med dig maskeringstejp och målargrejorna samt många bilder och kom och vifta med  penslarna med Anne-Sofie.
Anne-Sofie är konstnär och pedagog samt författare. Hon har skrivit och illustrerat boken ”Akvarell och mat”, målartid och måltider under alla årstider”. Hon har haft ett flertal utställningar och många kurser i Sverige och i andra länder sedan 30 år. Hon satt med i styrelsen för Spray på 1990-talet. Anne-Sofie är en otrolig inspiratör och fantastisk på att sprida glädje.
 
Lokal: FolkKulturCentrum, Artemisgatan 19, T-bana Ropsten, uppgång Hjorthagen. Ta högra uppgången i rulltrappan. FolkKulturCentrum ligger strax till vänster ovanför rulltrappan.
 
Tid: Tisdag den 22/2 kl 12.00 – 15.00 och 
kl 16.00 – 19.00. Välj tid som passar dig.
 
Anmälan:  Tidigast 24/1 kl 08.00 och senast 8/2 till Susanne Jubell, sms: 070- 328 99 85 eller e-mail: susannej@telia.com.  OBS! Ange i din anmälan vilken av de två tiderna du önskar delta i. Grupp 1 kl 12-15, Grupp 2 kl 16-19. 
 
Avgift: När du fått besked om plats, bekräftar du ditt deltagande genom att omgående betala in 200 kr till bankgiro 522-4399 AkvarellSällskapet Spray. Ange ditt namn och ”Englesson” samt vilken av tiderna (Grupp1 eller Grupp 2) du önskar. Inbetald avgift kan inte återbetalas. Om du hittar en ersättare så gör ni sinsemellan upp om betalningen.
 
Övrigt: Ta med din akvarellutrustning. Glöm inte namnbrickan. Kaféet är öppet.
 
 
Välkommen till en inspirerande och kreativ målarkväll önskar Februarigruppen, Hedda v G-Lindgren, Birgitta Odenheim, Susanne Jubell, Birgitta Gure och Marjatta Sikström.
 
 
 
 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Mars
 

Måla med Anna von Elern 

Tisdag den 15 mars kl 10.00 – 13.00 eller kl 14.00 – 17.00

 

 

Mina kunskaper i måleriet har jag fått till mig genom bland annat ett oräkneligt antal kurser på Gerlesborgsskolan.Som född och uppvuxen i norra Bohuslän (Grebbestad) har det karga vackra landskapet med sina granithällar; som ändrar skepnad beroende på väderlek och det aldrig outtröttliga havet inspirerat mitt målande. Jag har alltid skapat – jag fastnade för akvarellens lätthet och oförutsägbarhet när jag var runt 25. Parallellt med mitt ordinarie jobb så har jag byggt upp min konstnärliga verksamhet. 

 

Förutom att måla mitt landskap så går jag gärna loss på att måla blommor.  På demonstrationerna jag kommer att hålla den 15 mars är det därför detta jag tänkte visa för er – ”hur man snickrar en klippa” och hur jag bygger mina blomsterbilder. 

 

Färger jag gärna använder (W &N)
till havsmotiv

•Rå och bränd sienna samt umbra

•Neutral tint samt Ivory black

•Antwerp blå och Indantrene

•Paynes grey

 

Till blommor:

• New gamboge

•Quinaquidrone gold 

•Opera rose

•Scarlet lake

•Alizarin crimson

•Delph blue (schminke)

•Aureolin

 

Jag varierar nog rätt mycket vilka färger jag använder till blommorna – så ta med lite gula o blå o röda…glöm inte sprayflaskan…

 

Jag finns på facebook: Anna von Elern - Watercolors,

Instagram: annavonelern, www.gallerivonelern.se

och anna@gallerivonelern.se

Anna von Elern

 

Lokal: FolkKulturCentrum, Artemisgatan 19, 
T-bana Ropsten, uppgång Hjorthagen. Ta högra 
uppgången i rulltrappan. FolkKulturCentrum 
ligger strax till vänster ovanför rulltrappan.
 
Tid: Tisdagen 15/3 kl 10.00 –13.00 och 
kl 14.00 –17.00. Välj det som passar dig bäst.
 
Anmälan: Tidigast tisdag 22/2 kl. 8.00 och senast tisdag 8/3 till Elisabeth Jonsson via sms: 070 - 527 82 64 eller mail@elisas.nu. Ange vilken tid som passar dig bäst eller låt Marsgruppen placera dig där det finns plats. 
Grupp 1 kl. 10.00-13.00
Grupp 2 kl. 14.00-17.00
 
Avgift: När du fått besked om plats, bekräftar du ditt deltagande genom att omgående betala in 200 kr till pg 522-4399, AkvarellSällskapet Spray. Ange ”Elern” vald tid och ditt namn på betalningen. Inbetald avgift kan inte återbetalas. Om du hittar en ersättare så gör ni sinsemellan upp om betalningen.
 
Övrigt: Ta med egen fika och namnbricka samt din vanliga akvarellutrustning. 
 
Välkommen önskar Marsgruppen: 
Annette Eldestrand, Eva-Lisa Engberg, Elisabeth Jonsson, Susanne Sjöström och Ticka Berglund 
 
 
 
 
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
 
April
 
Bild - Musik - Poesi – ”Ansikten som flimrar förbi”
Performance med Veikko Kuuzela
Tisdagen den 5 april kl 18.00
 
Vi har glädjen att än en gång få uppleva Veikkkos närmast meditativa trolleri med Creta–kritan.
Veikko har en gedigen bakgrund som lärare och handledare bl. a. på Capellagården på Öland (18 år) och senare på Edsbergs Konstskola under många år. Han har flera gånger ingått i juryn för olika konstutställningar t ex på Väsby Konsthall – nu senast på höstens akvarellsalong där. 
Veikko är en mångkonstnär som gillar att jobba med flera olika tekniker – olja, vinylfärg, grafik, torrnål och givetvis också med akvarell. Han använder gärna blandteknik. När vi ses på FKC begränsar Veikko sig dock till  ”Creta-krita” och ett fåtal akvarellfärger. Dessa kan vara enkla. ”De ska ju ändå tvättas bort!” säger Veikko med ett leende.Till stillsam musik och en och annan dikt målar Veikko ansikten, som han sedan tvättar bort. Detta att Veikko tvättar bort ansiktena, vill han likna vid ett flyktigt möte med en människa t. ex. på ett tåg.Vi iakttar en medresenär och gör oss föreställningar om vem det är, en människa som snart stiger av tåget och lämnar vårt synfält.
Efter Veikkos performance är det vår tur att pröva Creta-krita-
måleri med kritor som Veikko generöst delar ut till oss.
 Vi ska alltså måla ansikten som vi sedan tvättar bort (om vi vill). Papperet kan återanvändas i det oändliga, men man kan ju också välja att spara vad man ritat och ta ett nytt papper till nästa ansikte.
Ni som varit med om Veikkos performance tidigare, vet vilken speciell målarstund det handlar om. Ni andra har en rolig och annorlunda upplevelse att se fram emot!
 
Lokal: FolkKulturCentrum, Artemisgatan 19, Hjorthagen, T-bana 13 till Ropsten, uppgång Hjorthagen. Ta högra uppgången i rulltrappan. Folk Kultur Centrum ligger strax till vänster utanför rulltrappan.
 
Tid: Tisdagen den 5/4 kl 18.00 – 21.00
 
Anmälan: Tidigast måndagen den 7/3 kl 8.00 och senast måndagen den 21/4 till Anna Romdahl via sms 073-396 44 92 eller e-mail: anna.romdahl@gmail.com
 
Avgift: När du fått besked om plats, bekräftar du ditt deltagande genom att omgående betala in 200 kr till bg 522-4399, AkvarellSällskapet Spray.
Ange ”Veikko” och ditt namn på betalningen. Inbetald avgift kan inte återbetalas. Om du hittar en ersättare så gör ni upp sinsemellan om betalningen.
 
Övrigt: Ta  med egen fika och namnbricka.
 
Välkommen önskar aprilgruppen. 
Anna Romdahl, Birgit Hallerfors, Inger Odén, 
Wenche Holstad Nordström
 
 
 
 
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 

 
Maj
 
Måla med Anna Törnquist
Tisdag 17 maj kl 14.00 – 17.00 eller kl 18.00 – 21.00
 
”Akvarellmålandet tog fart för drygt 20 år sedan, först som hobby vid sidan av mitt arbete som arkitekt. Med tiden har målande och kursverksamhet kommit att ta mer tid, och nu unnar jag mig ett liv som heltidskonstnär. 
    Akvarellmålandet har med tiden fått sällskap av andra medier. Just nu utvecklar jag en blandteknik med akryl och tempera blandade med en rad material som appliceras på board eller duk. Experimentlusten och växlingen mellan tekniker som ger så helt olika bilduttryck vidgar min bildvärld. 
    Även mina motivkretsar varierar, liksom abstraktionsgraden. Staden är en återkommande motivkrets, där jag i bilderna funderar över storstaden som arena för mänskligt liv och ställer dess överväldigande skala och slutenhet i relation till den enskilda människans utsatthet. Den åldrande kvinnan har jag haft i fokus under lång tid i en bildvärld som spänner från lättsamma relationskommentarer till tyngre frågor som hur det är att bli gammal och ensam mitt i folkmyllret. På senare tid har såväl pandemin som klimatkrisen satt djupa spår i mitt måleri. Det blir stundom tungt, och då kan jag behöva vila ut med vackra landskap eller muntra upp mig med färgglada blommor. Ibland återvänder jag till mina skämtsamma ”akvarelltanter”. Min konst måste rymma både lek och allvar!”
                                                                                                                                                 Anna Törnquist
 
Lokal: FolkKulturCentrum, Artemisgatan 19, Hjorthagen. T-bana 13 till Ropsten. Ta högra uppgången i rulltrappan. FolkKulturCentrum ligger precis till vänster ovanför rulltrappan.
 
Tid: Tisdag 17/5 kl 14.00 – 17.00 alternativt kl 18.00 – 21.00. Välj ett av alternativen!
 
Anmälan: Tidigast tisdag 19/4 kl 08.00 och senast 3/5 till Britt-Marie Olsson, via sms 070-884 76 07 eller e-mail bmgolsson@gmail.com  
Ange vilket tid du väljer! 
Grupp 1: kl 14.00-17.00
Grupp 2: kl 18.00-21.00
 
Avgift: När du fått besked om plats, bekräftar du ditt deltagande genom att omgående betala in 200 kr till bg 522-1399, AkvarellSällskapet Spray. Ange ”Törnquist”, vald tid och ditt namn på betalningen. Inbetald avgift kan inte återbetalas. Om du hittar en ersättare så gör ni sinsemellan upp om betalningen. 
 
Övrigt: Ta med namnskylt. Material vi ska ta med meddelas senare.
 
Välkommen önskar majgruppen:
Gunilla Lilliehöök, Hillevi Atterberg, 
Gerd Berggren, Birgitta Gilljam, 
Britt-Marie Olsson, IngaLill Söderqvist
 
 
På ICA
 
Samtal
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
Maj
 
 
Måla i parken på Waldemarsudde
Torsdag 19 maj kl. 11.00
 
När våren är i full blom träffas vi för att tillsammans måla i parken där det finns hur många vackra motiv som helst att välja bland.
 
Plats: Waldemarsudde på Djurgården.
 
Tid: Torsdag 19/5 kl. 11.00. Vi träffas vid stora 
ingången till konsthallen.
 
Anmälan: Tidigast 5 /5 och senast 17/5 till: 
Eva Bergström – mobil/sms 072-502 50 02 eller mail eva.bergstrom1234@gmail.com. Det är ingen begränsning i antal deltagare men vi vill veta om intresse finns. Vid dålig väderlek ställer vi in.
 
Avanmälan: Så snart du vet och senast på morgonen 19 maj.
 
Avgift: 0 kr.
 
Att ta med: Sedvanlig målarutrustning, sittunderlägg och matsäck för den som vill. Man kan välja att i stället besöka Café Ektorpet som ligger en kort promenad från slottet. Om man vill fika i Prinsens kök måste man betala inträde till slottet.
 
Välkomna alla glada friluftsmålare!
 
Arrangörer: Eva Bergström och Hillevi Atterberg
 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Målarhelg på skärgårdsö i mitten av augusti
 
Vilken ö det blir i år är inte riktigt klart ännu men håll ögonen öppna! Det kommer information via Mail så småningom. 
Då är ni hjärtligt välkomna att boka. 
 
Arrangörer: Hillevi Atterberg och Eva Bergström