2011-11-15 Zenmåleri med Karl Mårtens

 

När man målar från hjärtat blir det vackert

 

Meditativ målning med Karl Mårtens

 

Vi var 27 sprayare samlade den 15 november för att låta oss inspireras av Karl Mårtens.

Det tänkande som ligger till grund för Karls måleri baseras på hans intresse för filosofin i

zen-meditation.

 

Karl började med att beskriva tänkandet inom zen och hur det kan praktiseras när vi målar.

Det är viktigt att inte låta intellektet styra med förutfattade idéer om vad som är bra eller dåligt och att det måste se ut på ett visst sätt. Genom att lita på intuitionen och låta det oväntade ske målar vi från ”vårt inre” och resultatet blir annorlunda och ofta vackert.

 

För att släppa alla låsningar inleddes varje målarövning med att vi lugnade sinnet genom att sitta stilla och blunda och att följa andningen. I en övning bad Karl oss att visualisera ett brusande vattenfall. När bilden vi gjort oss tonat ut var det dags att öppna ögonen och med fortsatt fokus på andningen gestalta detta vattenfall.

 

Med utgångspunkt från uppställda stilleben som först noggrant skulle studeras fortsatte övningarna i samma anda: blunda och lugna sinnet – visualisera – måla med fokus på andningen. Särskilt betonades att påbörja penseldragen på utandning.

 

Kvällen präglades av en mycket behaglig stämning och fokuserat måleri. Vi tackar för en annorlunda och mycket givande kväll. Vi vill ha mer av detta.

 

Beslut togs om att bjuda in Karl Mårtens igen för att alla de som inte fick plats denna gång ska få möjlighet att uppleva ett annorlunda och frigörande sätt att närma sig måleriet.

 

 

På utandning Maggi och Göran Ronnell