Att få färgen att lysa och glöda med Ulla Ohlsson den 9 oktober 2019

 

Onsdagskväll i Hjorthagen med Sprayvänner. Fullt hus som vanligt. Mycket förväntan ligger i luften.

Ulla visade bilder på sitt arbete och sin akvarellkonst. Hennes inspiration har alltid varit naturen. Hennes motiv är västkustens hav klippor och öar men även växter och naturen i allmänhet. Hon vill skapa stämningar och visa ljusets spel i bilden. Hon målar ofta mycket stora bilder, vått i vått och vått på torrt. Lägger många, ibland upp till 20 lager. Hon har experimenterat mycket och utnyttjar hur akvarellfärger förhåller sej, som bitare, fördrivare eller hopare.

Ulla visade upp olika akvarelltekniker: Blyertspenna eller kol. Måla med penselskaftet. Blomning. Rinning. Skvätt, stänk teknik. Palettkniv. Lager på lager.
Att tänka på: Göra stora ursparningar i vitt. Då har man alltid lite spelrum. Att lämna minsta lilla vitt betyder mycket för bildens stämning. En till synes mörk bild kan lysa upp av en vit ursparning.

Ulla målar med Batikpenslar, 3 för varje färg och en vattenskål för varje färg. Hon använder alltid tubfärger.
Efter en kort fikapaus fick vi alla en gemensam uppgift, att måla franska tulpaner. Bilden visades på väggen digitalt. Och så satte vi igång att försöka oss på att ta till vara hennes inspirerande visning och berättelse om sitt måleri. Ulla gick runt och tittade och tipsade.
Efter en dryg timme visade vi alla upp våra alster och fick en del feed back på den fantastiska Tulpanrabatten på golvet.

 

 

Förlagan: Franska tulpaner

   

Ulla Berättar

Måleriet är i full gång.

Koncentration

  

Vilken fin utställning det blev!

Text: Lena Björn-Svensson

Foto: Anna Romdal och Birgit Hallerfors