Collage med GunLiz april 2010


Foton: Ebba Hummel och Astrid Sköldebring

Collagekväll med mersmak

När inbjudan till en collagekväll med Spray kom var jag snabb med min anmälan, detta ville jag inte missa. Att kanske kunna skapa något nytt och förhoppningsvis bättre av det man har liggande i lådorna var en spännande utmaning, men hur skulle jag gå till väga?

GunLiz Lind, vår inspirerande lärare för kvällen, började med att visa några egna exempel på vad man kan göra. Det kan vara bra att ha ett tema för sitt skapande, men för somliga kanske det passar bättre att bara kasta sig ut och se vad som händer. Hon visade på olika sätt att riva pappret, river man från ena hållet syns en vit kant och från andra hållet blir kanten nästan osynlig. Det går även skapa en rivkant genom att sticka en linje med en nål där man vill riva. Man kan skära sönder och sätta ihop en bild igen eller lägga samman flera olika bilder till en ny, eller kanske fläta ihop två bilder till en eller låta några bitar papper bara fästa i ena kanten och sen ge sig ut i det fria eller lägga pussel, fast till en helt ny bild eller...

Ja, möjligheterna är oändliga med fritt fram för den egna fantasin.

En utmaning var ju förstås hur alla dessa bitar skulle sättas ihop. GunLiz hade med sig ett bokbindarlim som vi kunde testa men som kunde vara svårt att få tag i, andra provade med olika egna sorter. Ebba Hummel fick efter vår collagekväll tips om ett par bra lim, här kommer recepten.


Vetemjölsklister   Se ocksa Målartips om Vetemjölsklister!

Vetemjölsklister används vid bokbinderi för limning papper mot papper. Obs. Tunt klister till tunt papper. Vid klistring av tjockare papper, lägg pappren i press tills det torkat.

15 ml  (1 msk) vetemjöl

2 dl (1 kaffekopp) vatten

1 tsk Alun ( finns på Apoteket, gör klistret hållbarare)

Koka upp blandningen under ständig omrörning.

Låt kallna. Klistret tjocknar när det kallnat.

Håller sig ca 2 veckor.

 

Ögonblicksklister

1 tsk vetemjöl

Häll på litet kokande vatten.

Rör om. Späd till tunn välling.

Klistret tjocknar när det kallnat.

 

Att allt var möjligt visade sig med all tydlighet när vi hade vår avslutande vernissage, det var helt otroligt vad vi alla hade åstadkommit på en kväll.

Tack GunLiz för en härlig kväll, jag tror att vi var många som gick hem med stor lust att fortsätta med alla dessa nya tekniker.

Inger Klasson