Vem har sagt att man måste ha pensel?

Onsdag den 16 november samlades ett stort målargäng på Folkkulturcentrum i Hjorthagen för att inspireras av Anne-Sofie Englesson.

Kvällens tema var ”vem har sagt att man måste ha pensel?”.

Kvällen kom att handla om att ”släppa loss” och att frigöra sig från invanda ”målarverktyg”. Kort sagt ”att våga”.

Vi fick först en instruktion om hur man kan använda blad eller urklippta former av t ex blommor som färgläggs och som man sedan trycker på akvarellpappret – alternativt målar runt om förr att skapa formen. Genom att blöta en trasa med färg och kasta eller trycka mot pappret skapades intressanta former att sedan arbeta vidare med.

Sedan var det dags för landskapsmåleri. Nu kom tryckning av målade träbitar, wellpapp mm till användning och fram växte spännande natur med åkrar, staket mm. Husen i bakgrunden formades genom att måla himlen runt en urklippt ”husformad” pappersbit.

I och med att julen närmar sig handlade nästa övning om att producera julkort att skicka till släkt och vänner. Vackra björkar målades fram genom tryck med urklippta stammar och ”spik-målade” smågrenar. Snöfall och rimfrost skapades genom ”saltning” och stänk med rent vatten. Tomtar trycktes fram från rödmålade urklipp ur akvarellpapper.

Allt som producerades av deltagarna resulterade inte i oförglömliga konstverk, men då avslutade Anne-Sofie med att ”rädda akvareller”. Med några snabba färgförändringar eller tillägg av någon form fick vi exempel på att även en misslyckad akvarell kan förvandlas till något riktigt bra.

Det var mycket skratt under kvällen och än en gång kan vi konstatera att Anne-Sofie är en otrolig inspiratör och fantastisk på att sprida målarglädje.

 Maggi och Göran Ronnell