Södermöja i augusti 2013

SUNNANÖ

 

 

Målarhelgen 16 – 18 augusti var förlagd till Södermöja i Stockholms skärgård. Vi tog oss ut med Waxholmsbåt inifrån stan och kom fram på fredag eftermiddag. Alla utom Göran R, som seglade dit och bodde i båten sin.

 

Vi andra fick logi i Södermöja pensionats gästrum (1- resp. 2-pers rum). Varje rum hade bord med emaljerade kärl för tvätt o vatten. Under bordet bakom en rutig gardin fanns likaledes emaljerad potta. Potta visade sig vara väldigt praktiskt för dem som glömt ficklampa.

 

Den allmänna toaletten – (skärgårdens finaste torrdass med väggarna inuti målade som riktiga konstverk) – ligger nämligen inne i en skogsdunge 50 m bort.

 

 

Miljön är oförändrad sedan bl a Evert Taube bodde här, där han skrev ”Dans på Sunnanö” dvs dans på Södermöja. Och det var just här i pensionatets sal han såväl skrev som sjöng och dansade.

 

 

På fredagen letade vi målningsmotiv i solskenet. Sedan kräftskiva i pensionatets sal med många olika snapsvisor och lustiga hattar.

 

 

På lördagen lätt regn periodvis, men att måla gick ändå utmärkt. Vi kunde alla sitta på den långa altanen utanför rummen. Väderskyddat och med sjöutsikt.

 

 

Avbrott vid tvåtiden för porträttmåleri i pensionatets sal. Göran R inledde med snabbkurs om äggformer mm. Värdinnan Monika satt modell som om hon aldrig gjort annat. Mycket bra.

 

 

Senare på eftermiddagen gick vi lite nervösa upp till salen igen, för att visa våra alster och få kritik av Göran. Mycket lärorikt.

 

 

Förutom Monika var Britt K den som såg till att allt fungerade så fint.

 

Men inte nog med det. På lördagskvällen bjöd hon alla 15 på en underbar hemlagad svamprisotto med olivolja, lök, parmesan och vitt vin. Olika sorters svampar, men Britt gick i god för alla sorter (som svar på ett par oroliga röster).

 

 

En jättefin helg. Hoppas på repris.

 

Sten K

 

Git målar med charmiga panget i bakgrunden

Marie-Jeanne målar utsikten från panget.

Tvättavdelningen utanför utedasset.

Det världsberömda utedasset.

Göran R hade redan seglat hem, övriga nöjda efter en härlig helg på Södermöja i väntan på W-båten hem.

/