I tidskriften Villanytts nummer mars 2020 kan vi läsa om två medlemmar i Spray:

 

På grund av Corona-pandemin har vi bara haft en aktivitet denna termin:

 

Referat från målarkväll med Lars-Åke Lindstedt den 4 februari

”Bildbyggnad/ljus och skugga” 

Intresset för årets första aktivitet var stort. Vi var 26 personer som förväntansfullt klev in med färger, penslar och block.

Lars-Åke presenterade sig som ”Mr Indigo” och berättade om sin konstnärsbakgrund. Hans fru Gunnel var också med och de berättade om sin verksamhet.

Lars-Åke hade med sig ett antal små svart-vita bilder med olika motiv. Vi fick välja ut några som vi skulle ha som underlag att måla utifrån och hitta ljuset och skuggan i våra målningar.

Vi skulle först börja måla skuggorna och mörkret i en färg, t ex Indigo och Paynes Gray  dvs vi skulle hitta det mörkaste på motivet. Vi skulle spara det vita/ljusa. Vi ser ljuset tack vare mörkret. Motsatserna ger effekter! Därefter fick vi lägga till varma färger i våra motiv. Lars-Åke använder själv ofta New Gamboge ”gummegutta”.

Lars-Åke och Gunnel gick runt till alla och gav uppskattade tips och förklarade hur färgerna påverkar ljuset och skuggorna.

Lars-Åke påpekade också vikten av att ta pauser (gärna var 8-10  minut). I kaffepausen diskuterade vi bl a om svårigheten att börja med det mörka.

Efter kaffepausen fortsatte vi att få fram ljuset, och kontrasterna. Lars-Åke visade upp en stor tavla med en lada som målats i kalla färger och där en del av tavlan därefter laserades med varma färger. Kontrasterna blir stora då en del av tavlan förändras från kall till varm.

Tiden gick fort och vi tackade för en trevlig och lärorik kväll och överlämnade en liten blombukett.

   


Text och foto:

Februarigruppen

Hedda v G-Lindgren

Birgitta Odenheim

Susanne Jubell

Inga-Birgit ”Lillan” Stennemark++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från målarkväll med Boris Culjat.

Onsdag 11 dec 2019.


Årets sista målarkväll firade vi med Boris Culjat på Folkkulturcentrum. 
Boris inledde kvällen med att berätta om sitt liv och sin arkitektutbildning i Toronto. På den tiden ritade man för hand och i utbildningen ingick frihandsteckning och måleri. Boris visade en mängd fantastiskt vackra och spännande bilder på sina verk i akvarell. Eftersom han kallar sig autodidakt kan han tillåta sig att göra ”fel”. Han behöver inte följa givna regler och det blir ändå, eller just därför, så bra. Boris använder akvarellkritor, blyerts och gör gärna kollage.  Kvällens tema och uppgift var att använda en kartongbit som linjal för att få fram raka linjer som spelade mot de mjuka formerna ”det raka gör det runda rundare”. Boris gav ett exempel: ett rakt tvättstreck får tvätten att se mer organisk ut. Boris pratade också om spelet mellan det hårda och det mjuka som i exemplet slussen i kontrast till gamla stan. Många av oss Sprayare var till en början lite obekväma med kartonglinjal och hårdare akrylpenslar men när det lossnade blev resultatet oftast mycket bra.

 

Bild av Boris Culjat ovan

och av kvällens deltagare nedan

 

 

   Text och foto: Eva Bergström

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Akvarellsällskapet Sprays Julfest

Torsdagen den 5 december

 

 I år festade vi runt, liksom förra året, i Folkkulturcentrums lokaler. Ett glatt gäng på 43 sprayare trängdes runt julbuffén och lät sig väl smaka. Vi grundade med glögg, sjöng, gissade rätt eller fel i konstquiz, utmanades i ritleken och hivade avslutningsvis upp en julklapp ur fiskdammen.

Vi hurrade för Göran Rücker som fyllde år just denna dag. Vår ordförande Karin Lagerberg höll ett vackert hyllningstal till Göran och tackade för Görans initiativ till föreningen och alla år som ordförande. 

 

 

     

 

    

 

 

 

Text: Eva Bergström

Bild: Birgitta Jarvik, Malin Lindqvist  

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Måla med Mats Pettersson

tisdag den 19/11 och onsdag den 20/11

 

Med härlig humor, stort kunnande och ett tänkande utanför de traditionella akvarellramarna inspirerade Gävlekonstnären Mats Pettersson ett drygt 40-tal Spraymedlemmar under två kvällar till att pröva annat måleri och tänkande. Mats började med att berätta om sitt måleri som kan sammanfattas i ”allt jag gör är på papper”. Han kompletterar/stöttar akvarellen med t.ex. tusch, krita, oljepastell, blyerts, kol och ibland t o m med gouache och akryl. 

Därefter visar Mats en speciell teknik med en liten plastpipett fylld med tusch. Denna teknik ger mer levande linjer genom att de kan formas tunna eller kraftiga. Han använder en speciell tusch, Art Ink, som blir vattenfast när den torkar och kan då målas över med akvarell. Sedan är det dags för kvällens uppgift och den är att dela upp ett halvark papper i sex delar med hjälp av tejp. De inre kanterna som avdelar de sex ytorna ska ha dubbla tejpremsor. Motiv fick vi välja själva men det var viktigt att måla ut i hörnen och mot tejpremsorna på varje bild.

Det var frivilligt att använda tusch. Men alla grep sig an tuschet med stor entusiasm och ett febrilt målande kom igång. Mats gick runt och gav många uppskattade tips och svarade på alla våra frågor. Genom att ha sex små målningar på gång blev väntetiden för att färgen på de olika målningarna skulle torka begränsad. Mats underströk vikten av att ha tålamod med att låta färgen torka och att ta en paus, vänta och se. Lätt att ”döda” målningen och allt behöver inte målas. När en halvtimma återstod fick alla ta bort all tejp och lägga sitt ark på golvet för en gemensam utställning/genomgång. Det var då vi förstod varför det varit så viktigt att tejpa och måla ut på tejpen. Det blev så fina kanter på alla målningar att det kändes som de satt i passepartout. Mats gav synpunkter på varje ark och de gav diskussion med hela gruppen. Det blev två riktigt tänkvärda, lärorika, inspirerande och mycket uppskattade kvällar.

Mats motto för en målning är: att ögat ska först möta bilden och därefter väcka nyfikenhet på hur den är gjord, ofta är det tvärtom.

 

Mats går igenom tekniken

 

   

 

    

 

 

 

Text: IngaLill Söderqvist. Foto: Göran Grimfjärd

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Att få färgen att lysa och glöda med Ulla Ohlsson

den 9 oktober 2019

 

Onsdagskväll i Hjorthagen med Sprayvänner. Fullt hus som vanligt. Mycket förväntan ligger i luften.

Ulla visade bilder på sitt arbete och sin akvarellkonst. Hennes inspiration har alltid varit naturen. Hennes motiv är västkustens hav klippor och öar men även växter och naturen i allmänhet. Hon vill skapa stämningar och visa ljusets spel i bilden. Hon målar ofta mycket stora bilder, vått i vått och vått på torrt. Lägger många, ibland upp till 20 lager. Hon har experimenterat mycket och utnyttjar hur akvarellfärger förhåller sej, som bitare, fördrivare eller hopare.

Ulla visade upp olika akvarelltekniker: Blyertspenna eller kol. Måla med penselskaftet. Blomning. Rinning. Skvätt, stänk teknik. Palettkniv. Lager på lager.
Att tänka på: Göra stora ursparningar i vitt. Då har man alltid lite spelrum. Att lämna minsta lilla vitt betyder mycket för bildens stämning. En till synes mörk bild kan lysa upp av en vit ursparning.

Ulla målar med Batikpenslar, 3 för varje färg och en vattenskål för varje färg. Hon använder alltid tubfärger.
Efter en kort fikapaus fick vi alla en gemensam uppgift, att måla franska tulpaner. Bilden visades på väggen digitalt. Och så satte vi igång att försöka oss på att ta till vara hennes inspirerande visning och berättelse om sitt måleri. Ulla gick runt och tittade och tipsade.
Efter en dryg timme visade vi alla upp våra alster och fick en del feed back på den fantastiska Tulpanrabatten på golvet.

 

 

Förlagan: Franska tulpaner

   

Ulla Berättar

Måleriet är i full gång.

Koncentration

  

Vilken fin utställning det blev!

Text: Lena Björn-Svensson

Foto: Anna Romdal och Birgit Hallerfors

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   

Inspireras av Stina Wirsén

11 september 2019

 

Ett 25 tal medlemmar hade mött upp för denna inspirationskväll på FKC. Efter en muntligt anförande där Stina berättade om sin konst och hur hon går till väga, så var det dags för oss deltagare att släppa loss skaparlusten.

Stina väter arken lite hipp som happ och uppmanar oss att göra detsamma. Sedan visar hon vad som kan ske med olika tjocka stift på tuschpennorna och drar på måfå några  linjer på sina ark. Därefter blandar hon akvarellfärg och spiller ut intill linjerna och med en tjock pensel drar hon ut färgen och vips har det blivit ett motiv.

Vi jobbade vidare på detta sätt och blev nog alla förundrade över resultaten. Det var en lyckad kväll och vi är nog många som känner som jag, att det blöta arket talar till oss på ett annat sätt än tidigare. Bilden blir som den blir.

Det kommer ett utförligare reportage från kvällen i nästa nummer av Stänket.

 

 

  

Stina Wirsén in action

 

Här följer några av deltagarnas alster:

  

 

  

Text och bild Inga-Lill Stormark

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Höstfesten 7 september 2019

 

Det blev en lyckad fest! När vi alla 29 deltagare hittat fram till den vackra Klubbstugan i Koloniområdet Bellmans Trädgårdar lyste solen vackert och trädgården prunkade inbjudande.
Vi kunde vara utomhus och inta välkomstdrinken och sitta inomhus och äta och sjunga. Några tog också fram sina kritor och färger och målade.

Tack vare en finurlig bordsplacering fick vi chansen att lära känna varandra bättre: var och en fick dra en lapp med en textrad till en känd sång. Eva B hade illustrerat de olika sångerna med fina bilder som en extra dekoration på bordet. När det var dags att sitta till bords letade man sig fram till ”sin sång” och träffade där de övriga som hade fått samma sång. Vi blev ca 6 grupper och varje grupp skulle sedan sjunga sin sång. Göran G hade också ordnat med trevlig musik och sånghäften. Stämningen var den bästa.

Jag tror att vi fick mersmak och vill ha en ny fest nästa år!

 

Höstfest 1    Höstfest 2

 

Höstfest 3    Höstfest 4

 

 Höstfest 5

 

Text: Hillevi Atterberg

Foto: IngaLill Söderqvist