Referaten från tidigare år är flyttade till nedersta fliken "Tidigare träffar".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2022

Referat: Måla i parken på Waldemarsudde 19/5

 

Sju Sprayare samlades på Waldemarsudde den 19 maj. Solen strålade och det var visst årets varmaste dag. I parken en fullständig explosion av blommor och grönska. 

Vi började med att sprida ut oss i jakten på det perfekta motivet. I halvlek återsamlades vi för gemensam lunch på café Ektorpet. 

Därefter målade vi lite till – helst i skuggan. Många fina verk blev till och många motiv att ta itu med vid ett annat tillfälle. 

 

 

 Eva Bergström målar tulpaner
Marita Möllers bild framför motivet
Hela målargänget samlade för lunch
Eva Bergströms tulpaner
Eva Almén målade också tulpaner...
...liksom Hillevi Atterbom
Gunilla Broström 
 
Text och bild Marita Möller

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat:

Måla med Anna Törnqvist 17/5

 

”Vatten, mod och tålamod är vad som krävs för att måla akvarell”, sa Anna Törnquist. 
Tålamod var också vad som krävdes för att få måla med Anna. Två gånger hade vi tvingats ställa in på grund av pandemin. Men nu var det alltså äntligen dags. Tjugoen kvinnor och en man på eftermiddagen och några färre på kvällen var samlade när hon började sin presentation med att visa bilder och tala om pigmentens unika egenskaper. 
En givande föreläsning, där vi bland annat fick veta att pigmenten kan delas upp i två huvudgrupper: Ansamlare, tunga pigment, som sjunker till botten, och kantbitare, lätta pigment, som flyter på ytan. En treklang av gult, rött och blått/blåsvart bör ha olika egenskaper för att bli vacker.   
Sen visade Anna hur man vallar en stor himmel från mörkt till ljust, som hon kallade ”Under himlen” och som var dagens övning.
Via mejl hade deltagarna blivit informerade om vad som skulle tas med. Halvark eller helark, stora penslar, tre tuber färg (blå/blåsvart, röd och gul), plastmuggar att blanda färg i, trasor och plastunderlägg. Mycket färg skulle gå åt och mycket stänk skulle det bli. Hon föreslog fyra kombinationer av treklanger (läs mer på sidan 14 – 15) av Winsor & Newtons färger: Paynes Gray – Opera Rose – Raw  Sienna, Indigo – Brown Madder – Raw Sienna, French Ultramarin – Burnt Sienna – Raw Sienna eller Indianthrene Blue – Alizarin Crimson – Raw Umber och Arches papper, som skulle vara uppspänt på en stabil skiva. Små bord och stora ark bekymrade inte Anna. Vi skulle vifta med skivorna i luften. Det var det uppgiften gick ut på.  
Efter att ha skissat ett motiv nertill på pappret blandade hon de tre färgerna i två muggar med vatten. Den ena med mer mörk färg och den andra med ljusare. Hon varnade för att enbart använda Paynes Gray och Indigo. Det skulle ta död på målningen. 
Med stora penseldrag tog himlen form. Den mörka färgen överst och den ljusare under. Efter att sen ha hällt färg från de båda muggarna, vallade och viftade Anna med skivan i luften. Det vita plastskynket, som låg utslängt på golvet, var snart prickigt av färg. Minst en kvart måste man valla.Viktigt att inte sluta för tidigt.
Sen var det dags för oss andra att göra samma sak, det vill säga måla, valla, vifta och stänka.
Medan målningarna torkade gick vi till kaféet och drack te eller kaffe och åt av Arilds goda ostsmörgåsar och lite annat, som han hade dukat upp.
Eftermiddagen och kvällen avslutades med att Anna gav exempel på hur vi skulle kunna färdigställa målningarna hemma samt berättade och visade bilder från sitt drygt 20-åriga digra akvarellmåleri.
 
Anna föreläser om pigmentens egenskaper
Här demonstrerar Anna hur man vallar sitt ark tills det slutar rinna
Därefter kan man måla klippor och vatten
Nu är det vår tur att prova på. Här vallas det för fullt
På med färgblandningen - rikligt.
 Oj vad det rinner
 
 
Text: Britt-Marie Olsson
Foto: Göran Grimfjärd  

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Referat:

 Anne-Sofie Englesson 26/4  "Rädda Akvarellen

 

”Återvinning” var temat för dagen med Anne-Sofie Englesson.  

Anne-Sofie – som tidigare arbetat i styrelsen för Spray under många år – var så glad att vi kunde genomföra dagen denna märkliga vår. 

Vi var två grupper, en på för- och en på eftermiddagen som fick tillfälle att se och prova på att förändra målningar vi inte är nöjda med. 

”Det är ju bara ett papper” som Anne-Sofie påminde oss om!

Har du nebulosor på din bild – tvätta bort kanterna med tandborste när pappret är riktigt torrt. Eller varför inte klippa två bilder i remsor, trä dem upp och ner med varandra så har du en helt ny bild. 

Du kan också tejpa över delar av din bild med remsor, måla ytterligare med grundnyansen, låta torka för att sedan dra bort remsorna – ny bild!

Mycket kan vi använda som t ex papperspetsduk för mönster, mall av bokstäver alt siffror, wellpappersbit att trycka färg med, tusch, diskborste till berg och fjäll, för att ”lätta upp” färgen på ladugårdsdörren använd sandpapper. 

Använd passepartout för att minska/hitta ”nya” bilder i din stora bild!

Anne-Sofie hade många idéer för att ”återvinna” för ”det är ju bara ett papper!!”

 

Text: Susanne Jubell

Foton: Birgitta Odenheim, Hedda Lindgren von Gegerfelt

 

 

 

 

 

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 

Performance med Weikko Kuuzela 5 april

 

Det är knäpptyst och nästan andaktsfullt i lokalen under Weikkos performance. Han målar och tecknar ansikte efter ansikte och däremellan läser tänkvärda dikter. Weikko använder kartong som han behandlat med vit väggfärg och som fått en yta som kan tvättas av och målas på nytt. Främst använder han ”Creta krita”, som är pressad grafit, men även en del akvarellfärg. Det blir många uttrycksfulla ansikten. Med små medel ändrar Weikko uttryck och ålder på sina ansikten; eftertänksamma, sorgsna, glada, förväntansfulla …. En kärleksdikt illustreras med två sammankopplade ansikten. Weikko anknyter också till aktuella händelser med några av de dikter han läser. Den ryska poeten Osip Mandelstam, som dog i Gulag, får skildra diktatorn Stalin och vi konstaterar att historien upprepar sig…. Nils Ferlins dikt ”Getsemane” ger oss tankar inför påsken tillsammans med Jesu plågade ansikte.

Weikko jämför sin performance med framförandet av ett musikstycke. Det är stundens upplevelse som gäller och därför spar han aldrig några av sina många ansikten.

Vi får sedan göra egna ansikten med färg och krita. Det blir många snabba bilder för en del, mer arbetade och noggrannare ansikten för andra. Weikko hinner också med en genomgång där vi får berätta hur vi tänkt när vi målat.

Sammanfattningsvis fick vi en inspirerande kväll som även gav tankar utöver de rent konstnärliga.

 

Text: Solveig Danell

Foto: Beatrice Juhlin-Dannfelt

 

Dubbelansikte

Ett nytt ansikte växer fram...

...och försvinner

 

 

 Dags att visa upp våra alster.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Referat:
Måla med Anna von Elern den 15 mars.
 
Vi samlades i två förväntansfulla grupper, för och eftermiddag, en solig dag på FolkKulturCentrum. Härligt att kunna träffas igen med Spray! Cafeterian höll öppet för oss under dagen.
Anna delade ut två foton till oss var. Dels ett på hennes kära Bohuslänska klippor och ett föreställande en äppelblomma.
Hon arbetade i  stort format. Skissade först upp bilden på klipporna schematiskt på grov gräng. Målade gärna med jordfärger. Viktigt med ljuset och med mycket vatten. Målade i flera lager som med fördel skulle torka emellan. Använde tubfärger (W&N).
Rå o bränd sienna o umbra
Neutral tunt o Ivory black
Antwerpen o Indantrene
Paynes grey
 
Blomman var stor och vacker. Målades på fin gräng. 300 gram eller mer. Skissades upp. Ståndare och pistill markerades för att få ett djup i blomman/bilden. Målade åter i flera lager. När bilden sedan såg perfekt ut, kom stora sprayflaskan fram. Anna sprejade på vatten för glatta livet! 
Vilken förvandling - bilden blev med ens mer levande! Ett bra tips tycker jag!
Till blommor använde Anna
New gamboge
Quinaquidrone gold
Opera rosé
Scarlet lake
Alizarim Crimson
Delph blue (schminke)
Aureolin
 
Det blev lite ont om tid för eget måleri, men vi fick ett par bilder att kunna fortsätta på hemmavid och en mycket inspirerande demonstration av Annas måleri.
Hon är också återförsäljare av Dynastpenslar och vi fick möjlighet att köpa av henne.
Anna har också akvarell kurser i egen lokal i Grebbestad. Se mer information på hemsidan anna@gallerivonelern.se
 
För
Marsgruppen
Eva-Lisa Engberg
 

 

Förväntan i luften...

Annas palett

Fotot av Klippmotivet

Klipporna är skissade med en rostig spik o färgade i botten med ett kreditkort.

Här har det sprayats med rejält med vatten...

...och nu är bilden närmast klar.

 

Fotot av äppelblomman

En första skiss får sig en rejäl dusch...

Bakgrunden målas med rejält med färg...

...och spolas åter av tills det färdiga resultaltet framstår.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2021

 

Referat från Julfesten på Kristinehovs malmgård den 16/12
 

Andra gången gillt! Förra året fick vi ställa in julfesten, men i år brakade det loss på fina Kristinehovs malmgård. Vi åt och drack, sjöng, la pussel och knåpade med korsord. Festligt, ljudligt och kul. Vi avslutade med julklappsutdelning och utdelning av Göran Ryckers rosor.

Vi i festkommitén önska alla en god fortsättning på det nya året.

Eva Bergström,Eva Almén, Malin Lindqvist, Birgitta Jarvik, Hillevi Atterberg och Carin Adler.

 
 
 Borden står dukade i den trevliga lokalen från 1700-talet
 
Festkommitén önskar alla välkomna. Hillevi, Birgitta, Malin, Eva B, Eva A. (Carin A. fattas på bilden).
 
Man får dra sin sittplats ur Evas Hatt... 
 
 ...sedan gällde det att pussla ihop sina bitar till ett konstverk vid varje bord. Kerstin, Brigita och Annika har funnit varandra och sitt bord.
 
Här serveras Annika och Brigita godsaker från julbordet av en tidsenligt klädd kypare.
 
 Vi låter oss väl smaka. Mellan rätterna kommer olika aktiviteter, som allsång, korsordstävling mm
 
 
Här klurar Gunilla, Anna och Tikka på korsordsfrågorna....
 
Tiden är ute. Här kommer de rätta svaren...
 
Hurraaa! Vi vann.. Anna, Tikka, Carin.
 
..Det gjorde vi med... Marianne, Beatrice, Hedda och Eha
 
Vi hade trevligt vid borden... Hillevi, Ingegerd, Alf, Susanne och Gunilla.
 
...och lärde känna varandra lite bättre... som Hedda och Eha.
 
...glada Sprayare väntar på efterrätten. Carin och Susanne
 
 
Eva, Marjatta och Göran
 
Ordförande Karin och Kerstin
 
 
Text: Eva Bergström
Foto: Marita Möller
Bildtexter: Beatrice Juhlin-dannfelt
 
 
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 
Referat från aktiviterna med Gunnel Moheim den 9/11
 
Den 9 november var första gången vi prövade att ha aktivitet 2 gånger samma dag, en gång på eftermiddagen och en gång på kvällen. Det blev fullt båda gångerna. Vi hade tur att även cafeterian var öppen.
 
Gunnel bekräftade att det är fem år sen hon sist var hos AkvarellSällskapet Spray. Hon uppskattade att få komma tillbaka. Gunnel inledde med en kort presentation om sig och sitt måleri. Det hon främst vill förmedla är färgstämningar och ljusskildringar. Hon målar aldrig av utan blir inspirerad av motiven omkring sig och tar ev. ett foto. Hon säger att formen talar ett språk och kulören ett annat.
 
Gunnel startar med att göra en enkel skiss med få penndrag för att få dit formerna. Sen lägger hon på färg med t ex en plåtbit, träpinne eller liknande som hon trycker var som helst på pappret för att få struktur och en start.
Andra redskap hon använder är duschflaska och hårtork.
 
Gunnel målar i många lager och därför måste det undre lagret vara riktigt torrt innan ett nytt lager. Viktigt för henne är att få en känsla av atmosfär i sina målningar.  Hon har inget bestämt mål i början utan allt växer fram medan hon jobbar.
 
För att få fram vitt eller ljusa upp partier tvättar hon ur färgen, antingen med borste, pensel eller duschflaska med rent vatten alternativt lägger på en bit maskeringstape som hon gnuggar på där hon vill att det ska vara ljusare och snabbt river loss (men då måste akvarellen var absolut torr). Använder aldrig maskeringsvätska. 
 
Viktigt är också att hålla sig till en färgskala.
 

Här är kvällsgruppen samlad runt Gunnel. Lektionen kan börja.

 

Med en bit drivved och en moddlare läggs färgen på.

Med en värdefull järnbit blir Slussens guldbro till.

Sedan fram med hårtorken innan nästa lager färg.

Vissa partier ljusas upp med vatten som svampas upp med en bomullspad.

Här är bilden halvklar. Lite citrongult ljusar upp himlen. 

Samma motiv i en annan färgskala, från eftermiddagens demonstration.

Användbara färgblandningar ur Gunnels palett.

Ett annat Stockholmsmotiv som Gunnel målade för oss.

NU: Upp till bevis för att se vad vi lärt oss

Till sist några smakprov på våra alster:

 

 

 

Text och foto:  Marita Möller

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från Höstfesten den 18 oktober.

 

Målarrådet tyckte att det skulle vara trevligt med en höstfest, eftersom flera planerade aktiviteter inte blivit av pga pandemin. Täby kulturcentrum Karby Gård bokades, 34 anmälde sig och 31 kom. 

 

Redan innanför dörren, då man hängt av sig, bjöds det på välkomstdrink och en uppgift att söka upp någon/några personer man inte känner och ställa några frågor som t ex Hur de kom i kontakt med Sällskapet? Vilken färg tar fortsatt slut i akvarellådan? Vad är din utmaning inom akvarellmåleri?

Man fick också under kvällen måla med en förlängd pensel på ett helark akvarellpapper som låg på golvet och somså småningom blev ett vackert abstrakt konstverk.

 

Vid varje plats på borden fanns en färgad sticka, som användes senare under kvällen till att byta bordsgrannar.

 

Ordförande Karin Lagerberg hälsade alla välkomna och talade om vikten att alla är med och deltar i Akvarellsällkapets verksamhet. De nyaste medlemmarna fick presentera sig och det visade sig att de flesta redan fanns med i en Månadsgrupp. 

Göran Rücker visade upp Joshua Slocum International Society’s flagga. Detta är en förening för ensamseglare som med åren vuxit i medlemsantal, så man har beslutat att man ska ordna lokala föreningar där man bor. Det gav inspiration till SegelSällskapet Spray. Mania Larsson (gift med Alf Larsson) berättade om Segelsällskapets Sprays aktiviteter idag. Lars-Åke Lindstedt (tidigare medlem) berättade om AkvarellSällskapet Sprays uppkomst och om att både segla och måla akvarell. 

 

Under kvällen efter vi bytt bordsgrannar fick vi en kul uppgift. Vi skulle hitta svenska förnamn ur olika påståenden som t.ex. ”Han kan slå på ett snöre? (Knut)

 

Bordsdekorationen gick i höstens färgtema i dukar, servetter, nyponkvistar, rönnbär, snöbär, löv, lyktor och ljus.

 

Restaurang Triften stod för den välsmakande buffen och för serveringen.

 

Målarrådet tackar för en bra uppslutning och där alla bidrog till trevlig stämning.

 

Genom Marita Möller

 

Marita Möller berättar om kvällens begivenheter

Alla lät sig väl smaka av buffén

Karin Lagerberg frågar ut Wenche Holstad

Var och en fick dra sitt streck till bilden...

...och så här blev slutresultatet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Marita Möller

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Referat från två mycket givande inspirationseftermiddagar, 6 och 7 september, i Anders Wallins ateljé på Värmdö med tema: ”Udda tekniker - utveckla ditt eget måleri.” .

 
Vilket flöde av färg som mötte oss från väggar, bord och golv vid första insteget i ateljén och samtidigt vilken struktur och ordning! Vid denna träff ingick för oss endast att lyssna - inget egenmåleri. Anders startade bl a. med att säga:  ”En bra bild är det viktiga- inte en bra akvarell”.  ”Akvarell är en teknik som man kan göra konst av”. Anders använde, förutom akvarell som var grundtekniken för eftermiddagen, material som plast, fjädrar, tårtpapper, rostig plåt m.m. ” Man ska tänka på i vilken anda man går in i målningen” och ”Vart vill jag gå” påpekar han. Anders har minst fyra målningar på gång samtidigt och har alltid en bild med sig som inspiration  ”Havererade” akvareller är bra att spara och måla vidare på en annan dag. Problemet med akvarell är att den ”sopar ihop sig” och ”riskerar förlora luft och fräschör”. Anders talar om 1-2-3-måleri vilket innebär vitt +bastoner+ mellantoner. ”Leta efter formen i de målade partierna!” ”För att få fram ljuset måste man ha mörkret”.
Anders använder 300gr och 420grams papper, gärna Saunders. Han sätter alltid tape på pappret innan han börjar. Målar ordentligt ut i hörn och kanter, det ger viss ”stilighet” åt bilden när tapen tas bort.
Här följer några av de  övningar Anders visade:
1) på saltat blött papper pressar Anders rostig plåt med tyngd uppepå under 3 timmar, därefter målar han akvarell på papprets rostavtryck.  
2) Anders målar vit matt väggfärg över ”havererad” akvarell. Spolar sen bort väggfärgen efter 8 minuter då färg i kanterna stannar och kan ge grafiskt uttryck.
3) Bibelpapper ger struktur och såsom collagematerial.
4) Använder ibland billack från Biltema.
5)Anders sprayar färg på stora fågelfjädrar eller tårtpapper och pressar mot akvarellpappret, har då  gärna en silikongummiplatta ( kostar 700:-) som tryckunderlag och som bättre avlämnar all färg till pappret.
Tänk också så här om bilden blir dålig: ”Det är bilden- inte du- som är dålig”. Anders annonserar inte sina kurser utan intresserade går in på Anders hemsida, anmäler sig utefter kurserna med olika tema på hemsidan: awallin.se. Sammanfattning av dagen hos Anders Wallin blir: Vilken jättefin och inspirerande rivstart på höstterminen!

 

Text Ulla Svedjerud

 

 

 

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från målarträffen i Bergianska den 22 september.

  

Vi var 6 glada Sprayare som samlades utanför Edward Anderssons växthus, Bergianska trädgården.

Vädret inför denna dag var mycket osäkert, men vi hade tur och kunde njuta av en härlig, solig dag att måla utomhus.

Trädgården bjuder in på oändliga blomster-och landskapsmotiv. Vi delade på oss och alla hittade sin 

favoritplats att sitta och måla en stund.

Vi återsamlades igen i Gamla Orangeriets restaurang där vi kunde njuta av en god lunch i en vacker miljö.

Efter måltiden blev det genomgång av våra alster.

Marita Möller berättade lite om vår hemsida på Facebook AkvarellSälskapetSpray och rekommenderade att lägga upp våra bilder och annat intressant information och tips till olika länkar gällande 

akvarellmåleri.

Efter det åkte vi hemåt och kände oss nöjda med dagen.

 

 Text Brigita Smaus

 

Här nedan är några av dagens alster

 

 

 

 
 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Målarhelg på Arholma, den 13 augusti

Fredag 13 augusti tog elva Sprayare båten till Arholma. Vi bodde bekvämt på det fantastiska vandrarhemmet Bull -August. Solen sken och alla drog iväg åt olika håll på jakt efter motiv. Ett sakta strilande regn på avresedagen hindrade oss inte från att ge oss ut för att måla av en lada eller två. 
En fin helg med fina konstnärliga resultat. 

 

 Marjatta Saastomo

 

Susanne Sjöström

 

Göran Grimfjärd

 

Gunilla Ceesay

 

 Eva Bergström

 

 Katarina Trovallius

 

Hillevi Atterberg

 

 

Kerstin Larsson

Ticka Berglund

 

Text och foto: Eva Bergström

 

 

Göran Grimfjärd skickade in denna trevliga presentation av Bull-Augusts gård, där gruppen inkvarterats.

 

 

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Referat från målardagen på Skansen den 23 juni 2021

 

Denna dag var det åtta Sprayare som slöt upp. Vi passade på att hälsa Marjatta Sikström välkommen som ny medlem i Spray. Vi spred ut oss för att hitta motiv att måla. Denna dag var behaglig efter flera dagars värmebölja. Undertecknad hade tänkt måla vidare efter lunchen men då kom regnet.
 
 
 
 
 

 

Se fler bilder från Skansendagen på AkvarellSällskapetSprays facebookgrupp.

 

Text och foto: Marita Möller

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Referat från målardagen på Skansen den 20 maj 2021 

 

Vi var sju Sprayare som tog oss till Skansen en dag i maj. När solen sken blev det varmt och en somrig känsla infann sig. Av åkte jackor och tröjor! Men, när solen gick i moln var det på med kläderna igen. Det var flera andra grupper som hittat hit, barn och ungdomar som strosade runt och även far och morföräldrar med barnbarn som hade siktet inställt på Lill-Skansen. Det var nästan som om corona inte fanns, tills en röst basunerade ut att hålla avstånd och sprita händer.

Tillsammans åkte vi upp för rulltrappan och gick sakta genom stadskvarteren och hälsade på personer från 40-talet ( skansenpersonal klädda i gamla kläder). Sen delade vi upp oss och hittade bra platser att sitta ner en stund och måla. Det blev gamla hus och fåglar som fångade det mesta intresset. 

Efter några timmar samlades vi vid Breda blick för att äta. Tyvärr var serveringen stängd men flera hade matsäck och undertecknad hade tur att bli erbjuden en macka. Kaffe fanns att köpa i Skansen butiken. 

Efter lunchen var det bara Anita som fortsatte måla. Vi övriga splittrades och några avrundade dagen med ett besök i Skansens Butik.

 

 
 

 

 

 

 

 

Text och foto: Gunilla Broström