Blott blått

 

Kan man måla akvareller med bara en färg? Ja, definitivt! Det visade Lars-Åke Lindstedt under Sprayträffen den  15 mars. Kvällens tema var Lasyren - enfärgsmetoden för strategi i målandet.

 

Över 30 flitiga sprayare fanns på plats i Folkkulturcentrums stora sal. De många   arbetsborden stod i ring och i centrum hade Lars-Åke dukat upp intressanta och ovanliga prylar som vi senare skulle måla av.

 

Lars-Åke är bildlärare i grundskola och gymnasium men har även uppdrag som illustratör och föreläsare. Denna kväll började han med att visa ett antal motiv målade med enbart blå färger. Härliga stora och inspirerande bilder med motiv från naturen - mycket hav och vatten förstås. Men även träd t ex kan målas med olika nyanser av blått.

 

Kvällens övningar delades upp i två moment - grundläggning och

temperaturgivning. Som första uppgift delade Lars-Åke ut svartvita foton som det gällde att måla av. Motivet var bland annat blommor och stenar och alla färglådans blå nyanser kom till användning - cobolt, antwerp, ultramarin, indigo. indanthrine...

 

Sedan målade vi även prylarna från uppställningen i mitten och valfria motiv. Som avslutning visades som vanligt deltagarnas alster och som vanligt blev man imponerad av deltagarnas kunnande, målarglädlje och kreativitet.

Kaféet var öppet och i pausen fördes livliga samtal vid fikaborden.

                                                                                      Karin Lagerberg