Kroki & Modell 

Referat från sex kurstillfällen med Gunilla Ceesay under våren 2015

 
 

Små huvuden och stora fötter!

Vad har jag nu gett mig in i, tänkte jag, när jag med nyinköpt skissblock letade mig in genom porten till Mäster Olofsgården. Krokikurs! Under mina 15 år som akvarellamatör har jag kategoriskt uteslutit allt vad människor heter från mina målningar. Svårt och obegripligt, kroki kommer jag aldrig att kunna lära mig, har jag alltid tänkt. Men nu skulle jag i alla fall ge det en chans.

Två trappor upp över den stenlagda gården möter Gunilla Ceesay i en stor sal med många fönster. Vi är kanske 15 personer som tar plats runt ett litet podium. Gunilla börjar med en kort teoretisk genomgång och visar på skisser och bilder. Därefter kommer en ung modell in och intar vant de positioner Gunilla ber om. Vi börjar teckna med vanlig blyertspenna och lär oss snabbt om kroppens proportioner, hur man syftar, mäter och får fram lutningslinjer. 

Nya positioner, nya anvisningar och tips, nya försök på skissblocket – de två kurstimmarna går fort och det är roligt!

Kursen omfattar sex tillfällen med två timmar varje gång. De första tre gångerna tecknar vi först med penna, senare också med krita, tuschpennor och kol.  De sista tre gångerna handlar det mera om att måla kroki med penslar eller vattenlösliga tuschpennor. Vi får kunskaper om tyngdpunkt, balans, överskärningar, ljus och skugga, mellanrumsformer och mycket mer. Gunilla förklarar, visar och går runt för att ge var och en tips och vägledning. Då och då får modellen paus och vi lägger fram våra skissblock för allmän genomgång. Det är lärorikt och inspirerande

”Små huvuden och stora fötter”, påpekar hon gång på gång.

Vi har nya modeller varje vecka, alla olika, men alla duktiga på att hitta intressanta positioner och hålla dem stilla under många minuter. De sista två gångerna dansar våra modeller en stund också. Dansar med slöjor eller vida kjolar och ”fryser” en position då och då. Väldigt roligt att försöka hitta linjer för de fladdrande tygerna och kropparna därunder!

Jag tycker detta var en inspirerande och lärorik kurs. Jag har kommit över min fobi och häromdagen satte jag minsann dit en liten gubbe på en av mina akvareller. Tack Gunilla! 

Text: Karin Lagerberg

Foto: Gunilla Ceesay